zapis iz bloga// preberite si podrobnosti

Feldenkrais metoda

  • 1122 Views
  • /
  • 0 Comments
  • /
  • in Blog, Novice
  • /
  • by Somavita

Opisov kaj je Feldenkrais je nešteto. Lekcije metode namreč tako generalno vplivajo na človeka, da za vsako osebo lahko prinesejo po občutju – ki je seveda povsem subjektivno – nekaj drugega. Tudi če vsi delamo isto lekcijo in v gibih raziskujemo podobno in bo morda celo zaznava giba podobna, naše občutenje nikoli ne bo enako.

Gibanje je vse kar smo – govor je gib, dih je gib, utrip srca je gib, jok je gib, nasmeh je gib, korak je gib. Naše delovanje je gibanje. Smo na isti veji evolucije, a ker je še toliko drugih dejavnikov, ki vplivajo na nas, pa naše občutenje teh gibov ni uniformirano. Za vsakogar so odtenki drugačni.

Ko pri Feldankrais lekcijah raziskujemo sebe preko giba, tega sama ne dojemam kot telovadbo. Res je, da so »stranski učinki« lekcij podobni ciljem kakšne druge vadbe, npr.: večja lahkotnost gibanja, boljša gibljivost, lažje dihanje, boljša koordinacija in ravnotežje, manj napetosti v telesu, … pri feldenkraisu se to ne zgodi zaradi »telovadbe«. Do tega pride, ker nas lekcije vabijo k temu, da smo skozi cel čas raziskovanja prisotni, da opazujemo, zaznavamo, povezujemo, gremo v sklad s sabo in predvsem zato, ker so lekcije genialno sestavljene. Moshe je bil pač genij.

Po določenem času obiskovanja lekcij ponavadi opazimo, da mnogo vsakodnevnih opravil ne delamo več enako ali vsaj ne več le na en, vedno enak način. Naše razmišljanje postane širše, smo bolj fleksibilni, naša samopodoba, ker se bolje poznamo, se krepi, prisotna je vsesplošna večja gibljivost telesa… Zato, če je to kakršnakoli oblika telovadbe, priznam edino, da je to Telovadba Za Možgane.

VLJUDNO VABLJENI, DA RAZGIBATE VAŠ CENTER DELOVANJA!

– ali bolje če rečem, vabljeni na posodobitev vašega operacijskega sistema :)

 

ATM lekcije v KRANJU OB TORKIH

Comments are closed.